5 Haziran 2013 Çarşamba

ORİJİNAL EZAN, 16 HAZİRAN 1950

ORİJİNAL (Arapça) EZAN;
ASLINA RÜCU VE MENDERES 
(16 Haziran 1950)
Arapça ezan yasağının kaldırılmasının yıl dönümünde merhum başbakan Adnan Menderes mezarı başında anıldı.
1950 yılında iktidara gelmesinden yaklaşık bir ay sonra Arapça ezan yasağını kaldıran Menderes için düzenlenen anma törenine aralarında Abdurrahman Dilipak ve tarihçi Mustafa Armağan'ın da bulunduğu tanınmış isimler katıldı.
Sivil Dayanışma Platformu (SDP) tarafından organize edilen program, ezan okunmasıyla başladı. Ezan sonrası açıklama yapan SDP Başkanı Ayhan Oğan, "Demokrat Parti hükümetinin Ramazan ayının birinci gününde Meclis'te aldığı bir kararla ezan aslına iadesinin 62. yılı dolayısıyla merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarını milletimize yaptıkları bu kıymetli çalışmalarından dolayı hayırla yad etmek için mezarları başında buluştuk." dedi.
Programda konuşan Mustafa Armağan da, toplumun hiçbir şekilde Arapça ezan yasağını benimsemediğini ifade etti. Armağan, Arapça ezanı yasaklayanların asıl amacının insanları camilerden uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Halkın 1950'de iktidara gelen Menderes'ten beklentisinin bu yasağı kaldırması yönünde olduğunu belirten Armağan , "Menderes Türkçe ezanı yasaklamadı. Arapça okumayı da mecburi hale getirmedi. Sadece kanunlarda olan Arapça ezan yasağını kaldırdı. Bundan sonra insanlar ezandan ne anlıyorlarsa ezanı o şekilde okumaya başladılar." şeklinde konuştu.
Yazar Abdurrahman Dilipak ise, "Bugün ezanın özüne döndürülmesinin 62. yılı. Demokrat Parti döneminde daha önce biriken büyük bir talep vardı. Menderes iktidara gelir gelmez bu talebi yerine getirmek istedi." dedi. Arapça ezan yasağının kaldırılmasıyla camilerin meşruiyetinin de tescil edilmiş olduğunu belirten Dilipak, "O tarihi bu açıdan bir milat olarak kabul etmek gerek. Bugün o miladi kararı alan kişiyi anmak istedik." ifadelerini kullandı.
Anma törenine katılan Yusuf Kızıltoprak, "16 Haziran 1950 yılı sadece ezana özgürlük yılı değildir. Müslümanların inançlarının önündeki bütün engellerin kaldırıldığı ve İslam'ın kapısının yeniden açıldığı bir yıldır. Bugün Arapça ezanı Türkiye'ye tekrar kavuşturan Adnan Menderes'e şükranlarımızı sunmak için buraya geldik." dedi.
Programa katılan Beykoz Emekli Din Görevlileri ve İlahiyatçı Öğretmenler Derneği üyeleri 12-20 Haziran tarihinin Türkiye'de 'Din Özgürlüğü Haftası' olarak kullanılmasını istedi.

(Kaynak: CİHAN; 16 Haziran 2012) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder