12 Nisan 2013 Cuma

KADİM DP VE "ÖTEYE MEKTUP" MUAZZEZ AKIN


        Demokrat Parti ve Adalet Partisi eski milletvekili merhum Atıf Akın’ın eşi Muazzez Akın tarafından yazılan “ÖTEYE MEKTUP” isimli kitap Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesinde düzenlenen muhteşem bir galada okurlarıyla buluştu. Galaya Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, MHP’li Belediye Başkanı İhsan Temel, İlçe Emniyet Müdürü Rıza Akın, Demokrat Partinin duayen isimlerinden ve 2011 Manisa 1. Sıra adayı yazarın oğlu Naci Akın, DP İlçe Başkanı Mehmet Tandoğan, Siyasi Partilerin temsilcileri, meslek odaları, sendikalar ve birçok sivil toplum kuruluşları temsilcileri, daire amirleri, Celal Bayar Üniversitesi öğretim görevlileri ve çalışanları, öğretmenler, çok sayıda basın mensubu, kalabalık bir vatandaş topluluğu ile öğrenciler katıldı.
            Galadan önce Demirci’de kurulu Atıf Akın Kütüphanesinin banisi ve hamisi DESTİAD’ın (Demirci, Ekonomik, Sosyal, Tarihi ve İlmi Araştırmalar Derneği) 7. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurulda Naci Akın yeniden Genel Başkanlığa seçilirken, Rafet Evrensel, İlknur Bursalı, Mazhar Dede ve İsmail Derman yönetim kurulu üyeliklerine seçildiler.
            Genel Kurulun ardından “ ÖTEYE MEKTUP “ kitabının galasına geçildi. Moderatörlüğünü Celal Bayar Üniversitesi Demirci M.Y.O Müdürü Y.Doçent İsmail Taşlı’nın yaptığı toplantıda ilk olarak, kitabın yazarı DP ve AP Manisa Milletvekili Atıf Akın’ın eşi Muazzez Akın’ın üç ay kadar önce TRT HABER kanalında yayınlanan “Ömür Dediğin” isimli programının görüntüleri perdeye yansıtıldı. Gösterim esnasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamayarak ağladıkları görüldü. Özellikle Muazzez Hanımın 27 Mayıs darbesinin olduğu gün ve sonrasında Yassıada günlerindeki yaşadıkları hadiseleri anlattığı bölümler izleyenlere duygulu anlar yaşattı.
           Gösterimin ardından kürsüye gelen DESTİAD Genel Başkanı Naci Akın kitabın hazırlanış sürecini ve kitabın içeriğinde yer alan demokrasi mücadelesinde yaşanları ve çekilen acıları anlattı. Naci Akın konuşmasında güncel olaylara da değinerek, özellikle çözüm süreci adı verilen sürecin 75 milyonun içine sineceği ve kabullenebileceği bir uzlaşma ile sonuçlanmaması halinde ülkenin çok daha vahim hadiselere gebe olduğunun altını çizdi. “Akın bazı endişeler taşıyoruz, her ne kadar içlerinde mesleklerinde başarılı insanlar da olsa bu mesele 49 kişilik bir topluluğun inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemlidir, akıl istiyorlarsa akıl bu kitabın içinde var, yaşanmış acı gerçekler var, demokrasi inancı var, barış özlemi var, hoşgörü var, aslında satır aralarında çözümün reçeteleri de var, bizi yönetenlerin, hangi görüşte olurlarsa olsunlar siyaset yapanların bu kitapta anlatılanlardan ibret almaları ve dersler çıkarmaları gerekir” dedi. Akın 1950-60 arasındaki Demokrat Parti döneminin, hiçbir ayrımcılığın olmadığı, Devlete karşı hiçbir silahlı kalkışmanın yaşanmadığı bir dönem olduğunu da vurgulayarak çözüm arayanların o döneme bakmaları gerektiğini söyledi.
            Naci Akın’dan sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı İhsan Temel Akın ailesinin üç kuşaktır Demirci’ye ve Demirci halkına hizmet etmekten hiç vazgeçmediğini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, yazar Muazzez Akın’ı da tebrik etti.
            Demirci Kaymakamı Yalçın sezgin de konuşmasında darbelerin demokrasiye ve ülke kalkınmasına ağır hasarlar verdiğini ve bunları bil fiil yaşayan bir insanın yazdıklarından dersler çıkarmanın gerekliliğine vurgu yaptı.  Sezgin konuşmasında “ çok şükür ki artık bu ülkede darbeler dönemi sona ermiştir ancak bu tek başına yeterli değildir, hukukun da siyasallaşmasının önüne geçilmesi ve ülkenin tam olarak bir hukuk devlet şartları oluşması gerekir” dedi.
            Bu konuşmanın ardından “ Hatırla Sevgili” dizisi müzikleri eşliğinde bu gece için özel olarak hazırlanan ve Muazzez Akın ve eşi Atıf Akın’ın hayatından kesitler,  Demokrat Parti dönemi, 27 Mayıs darbesi ve sonrasına ait fotoğraflardan oluşan klibi izledik. Ardından da Muazzez Hanım sahneye gelerek okuyucularıyla buluştu.
            Moderatör Y.Doçent İsmail Taşlı’nın kitaptan okuduğu bazı pasajlar hakkındaki görüşlerini, kitabın ortaya çıkarılması fikrinin nasıl doğduğunu ve yaşanan bazı acı tatlı hadiselerin canlı tanığı olarak izlenimlerini ve görüşlerini anlattı. Muazzez Akın konuşmasında “Zor yıllar geçirdim, eşime o dönemin siyasetçilerine kötü muameleler, haksızlıklar yapıldı, milletin gönlüne taht kuran Başbakan ve iki bakanı haksız yere idam edildiler, bu acıları içimizde yıllarca sakladık. Eşim 17 yıl sonra silah zoruyla çıkarıldığı meclise milletin üstün iradesiyle yeniden girdi, bir anlamda darbecilerle milletin önünde hesaplaşarak haklılığını ispat etti. Onun gibi birçok arkadaşı da yeniden meclise girdiler. Bu acılar bir daha yaşanmasın, öç alma duygusuyla hesaplaşma olmasın, her şey hukukun içinde cereyan etsin, hukuk dışı yollara tevessül edilmesin, hesaplaşma milletin oylarıyla olsun, okuyanlar bunlardan dersler çıkarsınlar, gençler ibret alsın diye yazdım” dedi.
            Ardından Muazzez Hanım kitaplarını imzaladı. İmza esnasında uzun kuyruklar oluştu ve özellikle öğrencilerin ve gençlerin yoğun ilgi göstermesi geleceğimiz açısından bir umut ışığı oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder