16 Eylül 2013 Pazartesi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu

Oya ARMUTÇU/ANKARA
3 Eylül 2013

Yassıada kara lekesi

"Bugün nasıl Yassıada davalarının travması hâlâ devam ediyor ve Yassıada Mahkemesi’nin hukuku hiçe sayan uygulamaları Türk hukuk tarihinde kara birer leke olarak duruyorsa, anılan davalar da günümüzün geleceğe bıraktığı kara birer lekedir."















2013-2014 adli yılı dün devlet zirvesinin tam kadro katıldığı beş yıldızlı JW
Mariott’taki törenle başladı. Adli yılın geleneksel açılış töreninde ilk kez konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, hükümete yargıya dönük çok sert eleştirilerde bulundu. “Sayın Cumhurbaşkanım” hitabıyla sözlerine başlayan Feyzioğlu, konuşma metnini okumadan önce çarpıcı mesajlar verdi. Feyzioğlu bu bölümde, “Görevi başında şehit edilenler başta olmak üzere, avukat, savcı, hâkimleri, gözbebeğimiz polisleri ve gururumuz askerleri rahmetle anıyorum. Yaralananlara şifalar diliyorum. Kendisini baskı altında gören mensuplara ise direnme gücü diliyorum” dedi. Daha sonra 30 sayfalık yazılı metne geçen ve Balyoz ve Ergenekon davaları ile polise eleştiriler yönelten Feyzioğlu, palalı ve eli sopalı saldırganların korunduğunu, çözüm sürecinin belirsizlikler içerdiğini söyledi. Osmanlı İmparatorluğu’nun çok hukukluluk yüzünden dağıldığını savunan Feyzioğlu, şöyle devam etti:
DİDEM MESAJI
- “Geçtiğimiz günlerde gençliğinin baharında hâkim adayı Didem Yaylalı (İntihar etmesine atıfla) ve aynı durumdaki meslektaşlarımızın bu trajik sona doğru niçin, nasıl yürüdüklerini ve bizlerin niçin onların yaralarına merhem olamadığımızı düşünmemizi ve hepimizin bundan dersler çıkarmamızı umut ediyorum.
- Çağdaş bir demokraside ‘milli irade’ tabirini kullanmaya devam etmek isteyenler, bu tabirin içinde siyasi iktidara muhalif düşüncelerin de yer aldığını, hükümetlerin parlamentodaki çoğunluklarına dayanarak her istediklerini yapamayacaklarını ve onlara oy vermeyenlerin de hükümeti olduklarını unutmamalıdır.
- Çoğulcu demokrasilerde siyasi iktidarlar hoşlarına gitmeyen siyasi düşünceleri hedef almazlar; parlamentodaki çoğunluklarına dayanarak demokratik kitle örgütlerini yok etmeye kalkışmazlar, bunları demokrasinin vazgeçilmezi olarak kabul ederler ve birlikte yaşarlar.
- Bugün nasıl Yassıada davalarının travması hala devam ediyor ve Yassıada Mahkemesinin hukuku hiçe sayan uygulamaları Türk hukuk tarihinde kara birer leke olarak duruyorsa, anılan davalar da günümüzün geleceğe bıraktığı kara birer lekedir.
İÇSAVAŞ UYARISI
- Çözüm sürecinin nasıl yürüdüğüne, kiminle ve nasıl müzakere edildiğine, yol haritasının duraklarına ve nihai hedefine ilişkin sağlıklı bilgilere sahip değiliz. Amaç, kanın durması ve toplumsal huzurun sağlanması olduğuna göre, hepimiz için en büyük felaket olacak bir içsavaşın tetiklenmesinden ortak akla ulaşmak suretiyle titizlikle kaçınmak zorundayız. Bunun için sürecin şeffaf yönetilmesi ve geniş tabanlı toplumsal mutabakatın sağlanması zorunludur.”
Teşekkür ediyorum
ADLİ yıl açılışında ilk konuşmayı yapan Yargıtay Başkanı Ali Alkan da özetle şunları söyledi:
- “Bu noktaya gelmemizde katkısı olan TBMM, Adalet Bakanlığı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
- Terörü sona erdirme yönünde atılan adımların ve gösterilen çabaların amacına ulaşmasını temenni ediyorum. Bu süreçte toplum ve kamu kurumlarının yanında yargıya düşen görevler bulunmaktadır. Hukuk devletinde yapılan her işlemin ve eylemin hukuksal dayanağı oluşturulmalıdır. 
- Hak ve özgürlüklerin sadece bağımsız yargı yoluyla değil öncelikle en üst norm olan anayasal düzeyde güvenceye bağlanması gerekmektedir. Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine değil, toplumsal uzlaşmaya dayanan hak ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır.”
Ergin: Yaman çelişki
ADALET Bakanı Sadullah Ergin “Sohbetinizde Başbakan Erdoğan’ın, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına ilişkin değerlendirmesi oldu mu?” sorusu üzerine, “Bu konulara girmedi” yanıtı verdi. Ergin, şunları söyledi:
- “İfade edeyim ki TBMM açıldıktan sonra çoğulculuğu her alanda sağlamaya dönük çalışmalar yapacağız. Barolar Birliği seçimlerinin de barolardan gelen delegelerin seçimlerinin de çoğulcu yöntemle yapılması için öneri getireceğiz. Umarım Sayın Başkan destek verir. ? (Feyzioğlu’nun Balyoz, Ergenekon gibi davaları için yaptığı kara leke değerlendirmesi) Tabii bu da çok yaman bir çelişki. Darbe yapanla, darbe yapma girişiminde bulunanla, darbeye muhatap olmuş, yargılanmış, idam edilmiş olanları aynı kefeye koyan bir bakış açısının ne denli sağlıklı olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyorum.”   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder